Met het uitzoeken van een bank, zoek je in de meeste gevallen een bank voor een lange tijd. Je moet eerst bedenken: waar moet de bank komen?, gewone bank of een hoekbank? en wat zijn de maten. 

Stap 1: Bepaal de afmetingen van de woonkamer en de bank

De afmetingen van je woonkamer bepaalt de maat van de geschikte bank. Met een grote ruime kamer komt een hoekbank goed tot zijn recht maar in een kleine woonkamer kun je beter kiezen voor een 2-5 zits bank. Zoek naar de juiste verhoudingen in je interieur.

Stap 2: Bedenk de zichtlijnen

Als je vaak tv kijkt, is het logisch dat je alles in je woonkamer richting de tv te zetten. Als je liever naar de tuin kijkt, kun je alles beter die kant op draaien, bepaal voor jezelf die zichtlijnen. Als je de zichtlijnen hebt bepaald kun je bepalen waar je bank moet komen te staan. Houd hierbij ook rekening met looproutes in je woonkamer, maak het niet te krap. 

Stap 3: Bepaal het aantal zitplaatsen

Als je jonge kinderen hebt of een gezin met 3 pubers, vergeet dat niet mee te nemen in het kopen van een bank. De gezinssamenstelling is belangrijk omdat je wil dat iedereen kan zitten in de woonkamer. Bedenk dan of je kiest voor alleen een bank of dat je er een fauteuil erbij neemt. 

Stap 4: Kies een bank met de gewenste zitcomfort

Ben jij meer van het loungen op de bank of hou je meer van een actieve zit? Belangrijk is om erover na te denken wat voor jou ideale zitcomfort is. Gaat je voorkeur uit naar zachte zitkussens zodat je heerlijk kunt ontspannen. Met een stevige zitvlak kun je makkelijker rechtop zitten voor een actieve zit. Niet alleen de hardheid van de kussens maakt een verschil maar ook de diepte van de zitting heeft invloed op het comfort. 

Stap 5: uitstraling van de bank

Kies een bank die aansluit bij jouw stijl. Een bank is een belangrijk onderdeel en zal dus altijd opvallen in hun. Als die een andere sfeer is dan je huis sluit je bank niet aan.