Licht heeft een grote invloed op de kleuren, sfeer en de ruimte in een kamer. Verlichting wordt in een interieur meestal als laatst toegevoegd terwijl het in de beginfase al erg belangrijk is. Er zijn 3 soorten verlichting waar we mee te maken krijgen binnenhuis.

  • Accentverlichting: Dit licht is bedoeld om een bepaald deel te verlichten. Denk hierbij aan een lamp voor het lezen van de krant, maar ook het uitlichten van een schilderij is een vorm van accentverlichting. 
  • Basis en sfeerverlichting: De lichtbron ziet u niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden gebruikt om het licht te reflecteren. Een redelijke verlichting om sfeer toe te voegen aan een ruimte. 
  • Diffuus licht: Het licht wordt naar veel kanten verspreid en erg saai. Het heeft als doel te verlichten. 

Als je begint met lampen te kopen, begin dan eerst met kijken naar de verschillende ruimtes. Welke plekken is al veel daglicht? Wat zijn donkere hoeken? Welke onderdelen wil accentueren in huis? En welke plekken moet er licht komen?

Deze vragen moet je beantwoorden voor jezelf om erachter te komen wat je nodig hebt en je een lichtplan kunt maken. De verlichting kan een mooi effect geven als je het juiste licht voor het juiste doel gebruikt. 

Een lichtplan begint met eerst toevoegen het toevoegen van functioneel licht, zodat de ruimte in orde is. Dan begin je met het toevoegen van de sfeer. Je kunt ook veel lampen in gele warme lampen vervangen, witte lampen brengen meestal geen zweer met zich mee.Je kunt met veel lampen een bepaald effect creëren die past bij de rest van het huis.  

Kijk ook goed naar de plaats van de gewenste lamp. Wil je met een snoer of batterij of toch gewoon een lichtknop? Houd er rekening mee dat je met snoeren en een lichtknop vast zit aan bepaalde plekken in je huis. Met een lamp op batterij kun je sneller en andere kanten op.