Vandaag de dag zijn er ontzettend veel huishoudens die regelmatig hinder ondervinden van kalkaanslag. Deze vieze witgele vlekken ontstaan op plekken in huis waar veel water wordt gebruikt. Niet voor niets is de badkamer de meest geliefde plek van kalkaanslag waar het in vrijwel alle gevallen onhygiënisch oogt. Om dit te verwijderen kiezen de meeste mensen ervoor om agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Dit is ontzettend slecht voor zowel mens als milieu, waardoor de afgelopen jaren de waterontharder enorm in populariteit is gestegen. Maar welke waterontharders werken nou echt effectief tegen de bestrijding van kalkaanslag? Lees snel verder en voorkom dat je uiteindelijk een miskoop doet! 

Verschillende soorten waterontharders 

Het is inmiddels algemeen bekend dat er verschillende soorten waterontharders zijn. Hierbij kan je onder andere denken aan een ionenwisselaar, magnetische water ontkalker of een waterontharder die werkt door een osmose. Het is dankzij dit grote aanbod volkomen te begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet staan. Om jouw zoektocht naar een water ontkalker gemakkelijker te maken vertellen wij hieronder wat de belangrijkste verschillen zijn: 

  • Ionenwisselaar 
    Deze waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar en wordt al jaren door consumenten beschouwd als de beste oplossing voor het laten verdwijnen van kalkaanslag. Dit is niet zo vreemd aangezien hiermee de mineralen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kalk uit het water gezuiverd worden. Het water ontkalken is mogelijk doordat er een harskern is die deze mineralen aan zich hecht om vervolgens een onschuldige hoeveelheid zout los te laten. Hierdoor geniet je ten alle tijden van zacht water in huis. 
  • Osmose waterontharders 
    Een andere waterontharder die in ons land regelmatig wordt gebruikt is eentje op basis van osmose. Hierbij wordt het leidingwater door een membraan gestuurd om alle zouten, mineralen en bacteriën uit het water te filteren. Een waterontharder met osmose is ontzettend prijzig en vergt veel onderhoud, waardoor de meeste mensen tegenwoordig liever kiezen voor een ionenwisselaar.
  • Magnetische waterontharders 
    Als laatste kan je ervoor kiezen om een magnetische waterontharder te nemen. Dit is een speciale magneet die gemakkelijk de mineralen magnesium en calcium aan elkaar verbindt. Hierdoor smelten deze mineralen minder snel samen tot kalk en hecht het zich minder vaak aan leidingen of verwarmingselementen. Met een magneet wordt kalk dus niet onttrokken uit het water, maar wel aanzienlijk minder.

Alle mineralen verdwijnen als sneeuw voor de zon 

Van de drie bovenstaande waterontharders werkt de waterontkalker op basis van osmose het effectiefst. Het laat al de kalk in het drinkwater verdwijnen, waardoor je nooit meer last zult hebben van kalkaanslag. Toch is deze waterontharder niet geschikt voor consumenten doordat het alle mineralen uit ons drinkwater laat verdwijnen. Water zonder mineralen vormt een gevaar voor onze gezondheid, omdat het makkelijk zware metalen opneemt uit leidingen van bijvoorbeeld koper en ijzer. Deze metalen hebben een hoge concentratie giftige stoffen die op de lange termijn schadelijk zijn voor je lichaam. 

Kies voor zacht water van een ionenwisselaar 

Vanwege de nadelen van een waterontharder op basis van osmose kiezen vrijwel de meeste huishoudens vandaag de dag voor een ionenwisselaar. Deze waterontharder filtert niet alle mineralen uit het water, maar alleen de mineralen die verantwoordelijk zijn voor kalkvorming. Dit zijn calcium en magnesium. Door de toevoeging van een kleine hoeveelheid zout geniet je altijd van zacht water zonder dat dit schadelijk is voor jouw gezondheid. In vrijwel de meeste gevallen heeft een ionenwisselaar juist positieve effecten op ons lichaam. Zo wordt zowel huid als haar zachter door het verdwijnen van kalk. Wanneer laat jij je overtuigen door een ionenwisselaar?