Bij het aanleggen van een vijver heb je vijverfolie nodig. Vijverfolie zorgt ervoor dat het vijverwater niet in de grond verdwijnt. Je kunt dit type folie in verschillende materialen verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan PVC of EPDM. Dit zijn de meest gebruikte materialen voor vijverfolie. Er zijn een aantal verschillen tussen PVC vijverfolie en EPDM vijverfolie. Beide materiaalsoort brengt zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. We bespreken kort per type wat belangrijke voor- en nadelen zijn. Zo kun jij afwegen welk type materiaal beter bij jouw wensen past. 

PVC vijverfolie

PVC vijverfolie is relatief goedkoop, maar de levensduur is niet heel lang. Afhankelijk van de dikte van het folie gaat het zo’n 10 à 15 jaar mee. De kans op lekkage is groter dan bij EPDM, maar gaten zijn wel gemakkelijker te dichten. Daarnaast is het materiaal makkelijk te verwerken en aan elkaar te verbinden. PVC is kwetsbaar voor UV-straling, waardoor er scheuren in het folie kunnen ontstaan door uitdroging. Als je een beetje handig bent kun je deze wel makkelijk repareren. 

EPDM vijverfolie

Dit type folie wordt in de volksmond ook wel rubberfolie genoemd. Het is een duurzaam materiaalsoort. Zo wordt het gemaakt van milieuvriendelijke materialen en wordt de folie op maat gemaakt, waardoor verspilling tegen wordt gegaan. Ook de levensduur is lang, namelijk zo’n 30 tot 50 jaar. Daarnaast is het goed bestand tegen invloeden van buitenaf, uitdroging door UV-straling zal dan ook niet voorkomen bij dit materiaal. Een groot nadeel is de prijs. EPDM vijverfolie is namelijk een stuk duurder dan PVC vijverfolie. 

PVC vs EPDM

En welk van de twee folies is nu beter? Dat is lastig te zeggen. Het hangt namelijk van jouw wensen af. Als je graag wil dat je vijver tientallen jaren meekan, kies je beter voor EPDM folie omdat het een langere levensduur heeft. Heb je echter een klein budget en wil je een vijver voor de komende jaren, dan is PVC een meer voordelige keuze.