Een lekker bakje koffie om de ochtend mee te beginnen. Velen kunnen niet zonder. Dat ene kopje koffie is nodig om wakker te worden en de dag te kunnen starten. Ben jij ook zo’n koffieliefhebber? Ontkalk dan eens in de zoveel tijd jouw geliefde machine. Zo vergroot je namelijk de levensduur, en houdt je de smaak van de koffie optimaal. Om schade aan de boiler te voorkomen, ontkalk je het beste eens in de twee maanden. In deze blog vertellen we je meer over het ontkalken en schoonmaken van je koffiemachine. Ook leggen we je uit waarom het nu zo belangrijk is om je apparaat schoon en kalkvrij te houden. 

Waarom?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe belangrijk het is om hun koffiemachine zo nu en dan een schoonmaakbeurt te geven. Maar net als met een waterkoker het geval is, krijgt ook je koffieapparaat te maken met viezigheid en kalkaanslag. Maak je dit niet tijdig schoon, zal je geliefde apparaat het sneller begeven. Ook tast de kalkaanslag de smaak van de koffie aan. Genoeg reden dus om je machine zo nu en dan van een ontkalk- en schoonmaakbeurt te voorzien. Gelukkig is het kinderlijk eenvoudig om je apparaat schoon te maken. Hier heb je enkel een ontkalker koffiemachine en reinigingstabletten voor nodig. 

Hoe ontkalk ik mijn koffieapparaat?

Hoe ontkalk je een koffiemachine? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan ontkalkingsvloeistof, ontkalkingstabletten en ontkalkingspoeder. Ieder product heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is het natuurlijk ook een kwestie van voorkeur. Je kunt algemene ontkalkingsproducten kopen, die voor verschillende koffiezetapparaten en waterkokers bruikbaar zijn, maar ook zijn er ontkalkingsproducten specifiek bedoeld voor één merk of type koffiemachine. 

Specifieke ontkalkingsproducten maken gerichten schoon, omdat ze speciaal zijn ontwikkeld voor één merk of type koffiezetapparaat. Een nadeel hiervan is dat je deze producten niet kunt gebruiken voor het schoonmaken van andere apparaten. Heb je meerdere koffiezetapparaten of wil je bijvoorbeeld ook je waterkoker ontkalken? Dan kies je beter voor algemene ontkalkingsproducten. Beide varianten hebben dus voor- en nadelen. Welke variant het meest geschikt is voor jou hangt af van jouw bedoelingen. 

Hoe maak ik mijn koffieapparaat schoon?

Naast het ontkalken van je apparaat is het ook erg belangrijk om hem zo nu en dan van een schoonmaakbeurt te voorzien. Ook hier heb je verschillende type producten voor. Denk bijvoorbeeld aan smeermiddel, reinigingstabletten of reinigingsvloeistof. Wederom heb je de keuze tussen producten specifiek bedoeld voor een merk of type apparaat, en algemene reinigingsproducten. Ook zijn er verschillende onderhoudspakketten, waar zowel ontkalk- als reinigingsproducten in zitten. Tevens zijn er speciale producten om ook je melksysteem mee schoon te maken. Zo houdt je ook die schoon voor een optimale koffie-ervaring. 

Onderhoudspakketten 

We hebben het net al even benoemd, maar voor veel koffiezetapparaten kun je speciale onderhoudspakketten kopen. Zo heb je in één klap alle benodigde producten om je apparaat schoon en kalkvrij te houden. Onderhoudspakketten zijn er voor de meest bekende koffiezetapparaten. Zit jouw type koffiezetapparaat hier niet tussen? Dan kun je misschien zelf een onderhoudspakket samenstellen met behulp van de algemene reinigings- en ontkalkingsproducten. De pakketten bevatten onder andere snelontkalker, reinigingstabletten en siliconenvet.