Als je van plan bent een tegelvloer te installeren, moet je eerst weten hoe je het oppervlak kunt egaliseren. Dit is een belangrijke stap die ervoor zorgt dat je tegels correct worden geïnstalleerd en er na afloop prachtig uitzien. In deze blogpost bespreken we de verschillende methoden die je kunt gebruiken om je vloer te egaliseren, evenals het gereedschap en de materialen die je nodig hebt. We bespreken ook enkele mogelijke problemen die je kunt tegenkomen en hoe je die kunt oplossen. Dus als je klaar bent om een tegelvloer te leggen, lees dan verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Het belang van egaliseren voor een tegelvloer

Er zijn een aantal redenen waarom het zo belangrijk is om een vloer te egaliseren voordat je tegels plaatst. Allereerst kunnen ongelijke vloeren ertoe leiden dat tegels barsten of breken. Ze kunnen het ook moeilijk maken om de tegels correct te leggen, wat resulteert in een lelijke en onprofessionele afwerking. Bovendien kunnen ongelijke vloeren het moeilijk maken om de vloer goed schoon te maken, omdat vuil en puin in de kieren tussen de tegels terecht kunnen komen. Als een vloer niet vlak is, kunnen meubels en andere voorwerpen gemakkelijk omvallen, wat zowel je spullen als je vloer kan beschadigen.

Zoals je ziet, zijn er vele redenen waarom je de tijd moet nemen om je vloer te egaliseren voordat je begint met het leggen van een tegelvloer. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn twee situaties waarin het nodig is, je egaliseert een bestaande tegelvloer, of een vloer die in principe vlak hoort te zijn.

Het egaliseren van een “egale” vloer

Een vloer egaliseren gebeurt met een dikke laag egalisatiemiddel. Dit is een speciaal soort mortel die ontworpen is om alle lage plekken op de vloer op te vullen en een volledig vlakke ondergrond te creëren. Nadat het egalisatiemiddel is aangebracht, moet het minstens 24 uur drogen voordat je kunt beginnen met het leggen van tegels, hoe dikker de laag hoe langer de droogtijd.

Het aanbrengen van egalisatiemiddel is een vrij eenvoudig proces, maar vergt wel wat tijd en geduld. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd is, omdat de dampen van de egalisatie compound schadelijk kunnen zijn. Vervolgens moet je het gebied afbakenen zodat het egalisatiemiddel niet overal heen verspreid. Als je het egalisatiemiddel gelegd hebt kun je checken of er nog vocht in zit door er een stukje plastic op te kleven na het leggen, als er na een dag condens tegen het plastic zit is de vloer nog niet goed gedroogd.

Als je een bestaande tegelvloer wilt egaliseren, raden wij aan een vakman in te schakelen. Dit moet namelijk enorm zorgvuldig gebeuren en het is enorm maatwerk. De kosten hiervoor verschillen per klus en per vierkante meter. 
Hopelijk heb je door het lezen van deze blog wat opgestoken over het egaliseren van tegelvloeren. Veel succes met je tegelvloer, en bedankt voor het lezen!