Ben je het beu dat je gasrekening elke maand de pan uit rijst? Dan is het misschien tijd om te investeren in een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je je energieverbruik tot 50% verminderen, wat een aanzienlijke besparing op je maandelijkse gasrekening kan opleveren, zeker met de gasprijzen van tegenwoordig. In deze blogpost geven we een uitgebreide gids over alles wat er komt kijken bij een warmtepomp kopen, dus als je daar interesse in hebt lees vooral verder!

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte-energie van de ene plaats naar de andere overbrengt. Het kan worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling, waardoor het een veelzijdige optie is voor wooncomfort het hele jaar door. In de zomer onttrekt een warmtepomp warmte aan je huis en brengt deze naar buiten en in de winter doet hij het omgekeerde door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en naar binnen te brengen.

Om het te gebruiken voor de verwarming van water, bijvoorbeeld voor de verwarming of de douche, kan een warmtepomp zelfs in de winter warmte uit de buitenlucht onttrekken, omdat het koudemiddel al verdampt bij een enorm lage temperatuur. Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop die warmte halen uit de grond, lucht of het grondwater.

Duurzaamheid van warmtepomp

Er zijn een aantal  voordelen van warmtepompen en daarom worden ze een steeds populairdere optie voor het verwarmen en koelen van woningen. Het belangrijkste voordeel van warmtepompen is de duurzaamheid. Warmtepompen gebruiken geen fossiele brandstoffen en produceren dus geen broeikasgassen of andere vervuilende stoffen. Omdat ze bovendien minder energie verbruiken, helpen ze onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het vermindert CO2-uitstoot, en gebruikt geen gas voor verwarmen en verkoelen. 

Warmtepomp subsidie

Als je gebruik maakt van een warmtepomp voor je huis, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van de overheid. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en de grootte van de warmtepomp die je aanschaft. Als je bijvoorbeeld vanaf 2019 een grondwarmtepomp met een capaciteit van meer dan 12 kWth installeert, kun je een subsidie van maximaal 13.000 euro ontvangen. Als je meer wilt weten over de beschikbare subsidies voor warmtepompen, raden wij je aan contact op te nemen met je plaatselijke energieleverancier of de milieudienst van de overheid. Het is belangrijk te weten dat je een indieningstermijn hebt van zes maanden na de installatie van de warmtepomp, daarna vervalt het recht op subsidie.

Nu weet je alles wat je moet weten om een goede keuze te maken over of een warmtepomp kopen juist is voor jou en je huishouden. We hopen dat deze blog nuttig was, bedankt voor het lezen!