Een klein huis of appartement in Deventer, Haarlem of een andere gezellige stad kan heel knus en gezellig zijn, maar het lijkt ook snel krap en rommelig. Ik woon zelf in een huis van zo’n 35m2 en kan dus meepraten over klein wonen. Toen ik samen met mijn vriend onze huidige woning betrok wilde ik de ruimtes zo leeg mogelijk laten en dus niet teveel kasten neerzetten. Dat bespaart natuurlijk ruimte, maar op die manier hadden we ook veel te weinig opbergruimte. We waren vooral spullen aan het verplaatsen in plaats van opbergen omdat we gewoon niet genoeg kastruimte hadden. Inmiddels weet ik aardig wat over het inrichten van kleine huizen en die kennis deel ik graag met jullie!

1. Lichte basis

Lichte kleur laten je huis ruimer lijken, dat wist je vast al wel, maar denk hierbij niet alleen aan witte muren. Lichte kleuren hebben veel meer effect als je ze ook doorvoert in vloeren en meubels. Als je een kast in dezelfde kleur verft als de muur en de vloer lijkt de kast minder ruimte in te nemen. Zo lijkt je huis optisch groter. Kleur kun je toevoegen met accessoires, zo kun je ook gemakkelijk afwisselen.

2. Creatieve opbergruimte

Opbergen hoeft niet persé in een standaard kast op de grond. Denk ook eens na over creatieve manieren om je spullen op te bergen. Je kunt bijvoorbeeld een poef kopen waarin je spulletjes kunt opbergen of een kist als tafel en opberger gebruiken. Ook kun je in plaats van een kast op de grond een kast aan de muur of zelfs tegen het plafond hangen. Op deze manier is de vloer vrij en lijkt het ruimer. Je kunt de kastjes bijvoorbeeld boven het bed hangen, zoals je hieronder ziet. Dit kun je heel eenvoudig doen met witte keukenkastjes van IKEA bijvoorbeeld.

3. Open meubels

Door voor open meubels te kiezen en zo min mogelijk massieve stoelen neer te zetten lijkt een ruimte ook groter. Kies bijvoorbeeld voor een leuk Eames stoeltje, helemaal hip en met een open onderkant. Ook een zwevend bureau zorgt voor een optisch grotere ruimte. En de hangstoel die je hieronder ziet is ook een mooie en creatieve oplossing. Perfect voor een klein appartement of een kleine rijtjeswoning

4. Kies een aantal eyecatchers

Sommige mensen maken de vergissing dat ze voor zo veel mogelijk kleine spullen gaan omdat ze klein wonen. Klinkt logisch, klein huis dus kleine spullen. Maar dit kan er juist voor zorgen dat je huis volgepropt lijkt met prullaria. Kies liever voor een aantal mooie of bijzondere eyecatchers en laat de boel verder lekker clean en rustig. Hieronder is gekozen voor een mooie verweerde ladder, staat stoer en neemt ook nog eens weinig ruimte in.

5. Schuifdeuren

Door normale deuren te vervangen voor schuifdeuren creëer je niet alleen meer ruimte, het staat ook nog eens heel mooi. Het past bijvoorbeeld heel mooi in een industrieel of landelijk interieur. Doordat de deur geen draaibeweging meer hoeft te maken kun je meubels veel dichter bij de deur zetten.