Als je overweegt je tuin te verfraaien met een gazon, sta je voor de keuze tussen natuurgras en kunstgras. Beide hebben hun unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Basiskenmerken

Bij het overwegen van natuurgras denk je aan diverse grassoorten zoals Raaigras of veldbeemdgras, die elk verschillende eigenschappen hebben qua groei en verzorging. Natuurgras groeit uit zaad of wordt als zode gelegd en heeft een levende, veranderende kwaliteit. Kunstgras daarentegen is een duurzaam synthetisch product, vervaardigd uit materialen zoals polyethyleen of polypropyleen, en is ontworpen om het uiterlijk en gevoel van natuurgras na te bootsen. Het biedt een uniforme, consistente uitstraling het hele jaar door.

De aanleg

De installatie van natuurgras vereist zorgvuldige voorbereiding van de bodem, inclusief het verwijderen van onkruid en het egaliseren van het terrein. Je kunt kiezen voor zaaien, wat kosteneffectief is maar langzamer groeit, of voor graszoden, wat direct resultaat biedt maar duurder is. Bij kunstgras begint de installatie met het verwijderen van bestaand gras en het aanbrengen van een onderlaag voor drainage. Kunstgras vereist nauwkeurig snijden en zekeren aan de ondergrond, wat precisie en zorg vereist.

Onderhoud en verzorging

Natuurgras vraagt regelmatig onderhoud: maaien moet vaak gebeuren tijdens de groeiperiode, bemesting meerdere keren per jaar, en frequent water geven, afhankelijk van het weer en het type gras. Onkruidbestrijding en ziektepreventie zijn ook belangrijk. Kunstgras daarentegen heeft minimaal onderhoud nodig. Het belangrijkste is het regelmatig verwijderen van bladeren en vuil en af en toe borstelen om de vezels op te frissen.

Duurzaamheid en milieu-impact

Natuurgras heeft een natuurlijke levenscyclus en kan een positieve impact hebben op het lokale ecosysteem, maar het vereist veel water, en vaak ook chemische meststoffen en pesticiden. Kunstgras is duurzaam en gaat jaren mee zonder de behoefte aan water, meststoffen of pesticiden. Echter, de productie en uiteindelijke verwijdering van kunstgras kan milieubelastend zijn.

Kosten

De initiële kosten voor natuurgras zijn over het algemeen lager dan die voor kunstgras. Echter, de lange termijn kosten van natuurgras kunnen aanzienlijk zijn door het constante onderhoud, terwijl kunstgras na de initiële investering weinig bijkomende kosten met zich meebrengt.

Uitstraling en gebruiksgemak

Natuurgras biedt een authentieke natuurlijke looks en een zacht, natuurlijk gevoel onder de voeten. Kunstgras heeft grote vorderingen gemaakt in het nabootsen van het uiterlijk en gevoel van echt gras, en is tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van het echte werk. Het biedt een altijd groene uitstraling, ongeacht het seizoen.

Gezondheid en veiligheid

Natuurgras kan de luchtkwaliteit verbeteren door CO2 om te zetten in zuurstof en heeft een verkoelend effect in de tuin. Kunstgras daarentegen kan warm worden in direct zonlicht en sommige soorten kunnen lood of andere schadelijke stoffen bevatten, hoewel de meeste moderne kunstgrassen als veilig worden beschouwd.